16 May 2007

Downen en Uppen in nieuwsgroepen, een snelle tutoo


Ja, downen en uppen uit en in nieuwsgroepen is hot. Je bent vrijwel verzekerd van goede kwaliteits spullen/bestanden.

Wat heb je nodig en hoe doe je het, hier effe een snelle opsomming om de drempel over te komen:

a. een provider die dus nieuwsgroepen ondersteund, XS4all is goed....
b. eventueel als dat niet zo is een pay server, Eweka, Tweaknews, etc.
c. een nieuwsreader als Grabit, Newsleecher, NewsReactor of de Nederlandse NZBLeecher
d. Quickpar om je bestanden te checken en eventueel te herstellen bij fouten
e. Winrar en of 7Zip om je bestanden uit te pakken naar de diverse mappen om te kunnen installeren, luisteren of te kunnen bekijken, proggies, muziek en films!

Ok, het is ook niet onverstandig om je aan te melden bij een NZB commnunitie omdat het daar wat makkelijker is om te vinden wat je zoekt en je zelfs een soort van ondersteuning kunt krijgen als iets niet lukt.

Een van die communities is bijvoorbeeld FTN..maar je hebt ook FTD en FTA en DBP.
FTD, FTA en DBP vind ik persoonlijk erg gebruikersonvriendelijk, voor je daar uberhaupt kan downen, laat staan zou willen posten of spotten. Zelfs voor een doorgewinterde poster/spotter is dat een crime!

We nemen als voorbeeld om te downloaden FTN, die is dus eerlijk gezegd ook het makkelijkst.

Ga naar het forum en rechtsboven in meldt je je aan als lid. Je neemt een gebruikersnaam en een wachtwoord waarmee je jezelf kunt aanmelden voor de zoekpagina.

Ok, je hebt je gebruikersnaam en je wachtwoord.....

Ga maar naar FTN, in het forum links staat die knop en log in. Als je verstandig bent en je hebt je ingelogd, zet dan die inlog als favoriet in je browser, in Firefox zal ie het onthouden en als je op die favoriet klikt er direkt naartoe brengen.

Je komt nu in een scherm met links op de site allerlei catergorien en rechts dat wat er gepost is.

Waar vinkjes voor staan betekent dat die post al op de server van de nieuwsgroepen aanwezig is, andere cymbolen betekenen, aangekondigd (announced) en dat ie aan het uploaden is.

Als je een post hebt gevonden en die hebt aangeklikt om te zien wat het is dan geef je een reply, (klik dus op reply) een dankwoordje...gewoon vriendelijk, in de trant van; dank je wel voor je werk, ik pak em mee.....

Dan kom je vanzelf weer terug in het menu en zie je opeens op de plek waar reply stond 2 nieuwsgroepzoekmachines staan....Binsearch en Newzleecher....kies er een en klik erop, als het goed is gegaan met aanmelden dan kom je nu dus op een pagina met allerlei bestanden. Lees wat er staat en vink alles aan wat met die post te maken heeft.....

Maak een nzb en en als het goed is krijg je een popup, hier kun je kiezen of om die nzb op te slaan of je opent je downloadmachine (Grabit of een ander die je hebt genomen) . Als je dat laatste doet moet je downloader dus die bestanden gaan binnen halen. Die worden in een map gezet. Dat downloaden kan van minuten tot uren duren, afhankelijk van wat je binnen wilt halen (een film duurt altijd langer dan een proggie of een stuk muziek).

In die map klik je met je muis op een Par2 bestand, dan opent zich Quickpar en die gaat checken of je bestanden goed van kwaliteit zijn....als dat zo is dan klik je daarna met je rechtermuis op een rarbestand, het maakt niet uit welke....en klikt dan op archief openen...dan zal Winrar of 7zip de boel uitpakken en in 1 map zetten. Een proggie wat dat goed uit handen neemt is Autounpack. Je moet dan toch Quickpar en Winrar installeren. Die zijn nodig voor Autounpack.

Dan, afhankelijk van wat het is kun je dat gaan branden. Is het een ISO dan kun je het beste een proggie als IMGBurn gebruiken. Zijn het VOB DVD bestanden dan of Nero of liever nog Slysoft CloneDVD....

Om uitgebreid te weten hoe downloaden vanuit nieuwsgroepen gaat kun je ook de "bijbel" lezen, binaries4all!

Het uppen in nieuwsgroepen is misschien wel wat moeilijker....hoe dat gaat komt van de week hier te staan.

No comments: